Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri Sağlığı Tehdit Ediyor | Hemşirelik | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

HEMŞİRELİK

Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri Sağlığı Tehdit Ediyor

Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri Sağlığı Tehdit Ediyor

Yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde Güneş, en dik açılarla etkisini gösterirken, Güneş ışınlarının tehlikeli etkileri birçok kişinin sağlığını tehdit ediyor. Tehlikeli Güneş ışınlarının özellikle çocuklar üzerinde ciddi sağlık tehditleri oluşturduğunu söyleyen; Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zerrin Çiğdem, Güneş’ten korunma yöntemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Güneş’in, vazgeçilmez bir enerji kaynağı ve tüm canlıların biyolojik yaşamının devamlılığı için bir düzenleyici olduğunu belirten Dr. Zerrin Çiğdem:“Güneş ışınlarının fotosentez, görme duyusu, D vitamini yapımı ve raşitizm gibi bazı hastalıklardaki iyileştirici etkisinin dışında, güneşli havaların insan psikolojisini olumlu olarak etkileyici özelliği de bulunmaktadır. Bu yararlı etkilerin yanı sıra güneş ışınlarının akut dönemdeki zararlı etkileri; ciltte kızarıklık, güneş yanığı, pigmentasyon artması (deri renginin koyulaşması), kronik ve tehlikeli etkileri ise, deri dokusunun tahribatına bağlı olarak deri yaşlanması, gözde katarakt gelişimive cilt kanserleridir” dedi.
Çocukların Aşırı Güneş’e Maruz Kalması Deri Kanseri Riskini Arttırıyor
Çocukluk çağlarında aşırı Güneş maruziyeti ve bu dönemde oluşan Güneş yanıkları ileri yaşlarda deri kanseri gelişi­minde en önemli risk faktörü olarak kabul edildiğini söyleyen Çiğdem: “Ömür boyu Güneş maruziyetinin yarısından fazlası 18 yaşından önce olmaktadır. Bu nedenden dolayı günümüzde Güneş’ten korunmanın çocuk yaşlardan itibaren sadece yoğun güneşlenmenin yaşandığı yaz tatilleri süresince değil, her gün uygulanan yaşamsal bir alışkanlık olması gerektiği anlaşılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü özellikle çocukların erken dönemlerden itibaren Güneş’ten etkin bir şekilde korunmaları için ebeveynlerin ve çocukların bilgilendirilmelerine yönelik eğitim programlarının uygulanmasının üzerinde durmaktadır. Bu eğitim programlarının özellikle sağlık çalışanları ile okullarda öğretmenler ve okul hemşireleri tarafından hazırlanması ve yürütülmesi önem taşımaktadır” dedi.
Çocukları Güneş’ten Korumada Temel İlkeler
Çocukları Güneş’ten korumak için yapılması gerekenleri açıklayan Zerrin Çiğdem şu önemli açıklamalarda bulundu: “Güneş maruziyetinin özellikle çocukluk çağında oluşması nedeniyle Güneş’ten korunma bilincinin erken dönemde oluşturulması ve ailelerin eğitimi son derece önemlidir. Temel ilke olarak UV (mor ötesi) ışınlarının yol açtığı istenmeyen etkilerden kaçınmak ve mümkünse önlemektir. Korumanın esas yolu çocukları Güneş’ten uzak tutmak ve koruyucu giysiler giydirmektir. Modern güneş koruyucuları ve güneş gözlükleri ise üçüncü sırada tercih edilebilecek seçeneklerdir” şeklinde açıklamalarda bulunarak, dikkat edilmesi gereken hususları belirtti.