Bir Isınıp, Bir Soğuyan Havalar Hastalık Riskini Arttırıyor | Hemşirelik | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

HEMŞİRELİK

Bir Isınıp, Bir Soğuyan Havalar Hastalık Riskini Arttırıyor

Bir Isınıp, Bir Soğuyan Havalar Hastalık Riskini Arttırıyor

Bir Isınıp, Bir Soğuyan Havalar Hastalık Riskini Arttırıyor 
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayla Yava; bahar günlerinden yaz aylarına geçiş sırasında, devamlı değişen sıcak ve soğuk hava şartları karşısında; çocukların, yaşlıların ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmamaları için dikkatli olmaları gerektiğini belirten önemli açıklamalarda bulundu.
 
Prof. Dr. Ayla Yava: “Kronik akciğer hastaları, bebekler, çocuklar, yaşlılar ve toplu yaşam alanlarında kalan kişilerin bir soğuyup bir ısınan havalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, soğuk günlerden sıcak günlere geçiş dönemlerinde bu kişilerin ciddi risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca Yava, kalabalık ortamlarda uzun süre kalanların hastalıklara yakalanma riskin de arttığını söyledi.
 
Kronik Rahatsızlıkları Olanlar Dikkat!
Yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler, vücut direncinin azalmasına bağlı olarak hastalık riskinin katlandığını kaydeden Yava, yaşlıların açık alanlarda bulundukları sürede dikkatli davranmalarının, enfeksiyon bulaşma riskini azaltacağını söyledi.  Cerrahi girişimlere maruz kalan veya ameliyat olacak kişilerde de risk bulunduğunu belirten Yava, bu kişilerin bulaşıcı hastalığa yakalanmasının, asıl hastalıklarının tedavisini zorlaştırabileceğini belirtti.
 
Ayla Yava: “Mevsim geçişi hastalıkları riskini azaltmak için, bağışıklık sistemini zorlayıcı olan bu geçiş dönemlerinde havanın bir ısınıp bir soğumasına karşı dikkatli giyinmek, aşırı terlemeden ve üşümeden kaçınmak gerekiyor. Terleyince mutlaka kıyafetlerin değişmesi lazım. Hava soğuduğu zamanlar çocukları gereğinden fazla kalın giydirmekte doğru bir yöntem değil. Bu şekilde çocuğun daha fazla terleyerek, hasta olma riskinin artmasına sebep olunabilir. Özellikle çocukları ateşlendikleri dönemde kalın giydirmek havaleye bile neden olabiliyor. Terleme zaten vücut ısısının artmasına reaksiyon olarak gelişen bir durum. Böyle bir haldeyken vücudu sıkı sıkı sarıp ısıtmak riski daha da artırıyor. Terleme ve ateş durumunda vücut ısısı dikkatli bir şekilde takip edilmeli, devam etmesi durumunda da mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
 
Geçiş dönemlerinde çocuklarda yüksek ateş nedeniyle havaleye varan durumlar meydana geldiğini anımsatan Yava: “Vücudun ısı kontrol merkezi beyinde olduğundan, aşırı ateş nedeniyle beyinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Özellikle vitamin deposu barındıran birçok mevsim sebze ve meyvesi tüketmek sizleri ve çocuğunuzu çeşitli hastalıklardan koruyacaktır” diye konuştu.